Sfaturi si Metode de Schimbare Geamuri Termopan

geamuri termopan1

Sfaturi si Metode de Schimbare Geamuri Termopan

Daca urmeaza sa-ti renovezi casa sau apartamentul si te gandesti la o schimbare geamuri termopan, atunci ai ajuns in locul potrivit! Mai jos ai sfaturi si metode recomandate.

Prima decizia atunci cand doresti sa achizitionezi ferestre termopan este alegerea tipului de material: PVC, lemn, lemn stratificat sau aluminiu. Trebuie luat in calcul faptul ca fereastra este mai mult decat un simplu geam, ea reprezinta o investitie pentru viitor si trebui sa ofere beneficiarului avantaje pe termen lung.

Avantajele inlocuirii tamplariei

Economie la intretinere, lumina naturala din plin, izolarea termica si fonica, design atragator datorita aspectului suplu si a muchiilor rotunjite, sistem de inchidere antiefractie, ventilatie in trepte si fiabilitate ridicata.

Durata de viata a ferestrelor este data de calitatea profilelor, un profil ales necorespunzator nu va rezista in fata conditiilor climatice extreme sau a razelor UV.

Principalele conditii pentru ca ferestrele sa aiba o buna comportare in exploatare tine de executie, montaj, calitatea profilelor, izolare termica si fonica, durabilitate si bineinteles calitatea geamului termopan.

Pentru o izolare eficienta termic, compozitia foliilor de geam este recomandat sa fie Low-E daca discutam de locuinte si 4S (4 anotimpuri), daca discutam de cladiri de birouri, acoperisurile verandelor sau a suprafetelor vitrate orientate catre sud.

In orice caz, sticla trebuie sa fie de inalta calitate cu fete plan paralele, suprafata naturala si cat mai transparenta, iar profilul de tip clasa A.

Deasemenea manevrabilitate si securitate sunt doua aspecte foarte importante de luat in calcul atunci cand ne decidem sa inlocuim tamplaria. In cazul unor ferestre termopan ieftine si slab calitative, te vei bucura de avantaje doar pe termen scurt.

Executia tamplariei si montajul garanteaza buna functionare a intregului ansamblu. Mai mult de 50% din defectele semnalate de beneficiari sunt cauzate la montaj. In cazul unui montaj necorespunzator, intreaga investitie poate fi compromisa, reducand beneficiarului din avantajele dorite.

Profilele de calitate pentru schimbare geamuri termopan provin in special de la producatori de renume in domeniu cum ar fi (Salamander, Rehau, Gealan, Veka, Trocal, etc).

Pe piata autohtona este preferat profilul nemtesc, fapt care da o garantie in sine a calitatii si a rezistentei indelungate, fiind zincat in profunzime la cald pentru a preveni ruginirea, permite reglarea pe trei directii si confera rezistenta la incercarea de efractie.

In functie de grosimea peretelui, profilele sunt impartite in trei clase dupa cum urmeaza:

Clasa A – peretii exteriori trebuie sa aiba o grosime de minim 2,8 mm pentru un sistem de clasa A, care garanteaza cea mai inalta protectie termica a casei

Clasa B – se utilizeaza unde grosimea peretilor exteriori este sub 2,8 mm. Consecinta fiind ca, de regula, din aceste profile se pot realiza elemente de tamplarie avand un gabarit mai redus, dar net inferioare celor de clasa A ca si coeficient de transfer termic si fonic.

Clasa C – fara cerinte in ceea ce priveste grosimea peretelui

Coeficient Transfer Termic

1,5-1,7 W/m²K profile cu 3 sau 4 camere, adancime 60 mm
1,2-1,3 W/m²K profile cu 5, 6 sau 7 camere, adancime 70 mm
sub 1 W/m²K regasim la profilele de 6 camere si adancime 80 mm

Durata de functionare

Tamplaria din lemn are mai scurta durata de functionare, luand in calcul actiunea factorilor de mediu. Pe locul doi regasim tamplaria de tip PVC cu o durata estimata de peste 25 de ani. Iar pe primul loc se afla tamplaria din aluminiu, aceasta rezistand pana la 45 de ani, intrucat aluminiul se durifica si nu corodeaza.

Sticla

Tipul de sticla Low-E recomandat locuintelor, limiteaza pierderile de caldura din interior datorita factorului solar ridicat, transformand o mare parte din razele solare intr-un aport energetic gratuit.

Totodata este de retinut faptul ca pe timp de vara, creaza efectul de sera deoarece permite razelor solare sa intre, dar nu le permite sa iasa.

Tipul de sticla 4S (4 anotimpuri) este utilizat in prevenirea incalzirii excesive, reflectand caldura solara spre exterior, astfel incat necesitatea unui sistem de aer conditionat nefiind neaparata necesara.

* folosirea tipului de geam Low-E este impusa prin normele europene de actualitate atunci cand discutam despre eficientizarea si reabilitarea cladirilor.

Normele europene in vigoare impun folosirea geamului Low-e, iar diferenta de pret intre geamul Low-e si cel simplu este de cativa euro pe mp, ceea ce face ca geamul Low-e sa fie de preferat celui simplu.

Condens

Marele avantaj al tamplariei de tip PVC il reprezinta coeficientul termic marit, impiedicand astfel aparitia condensului. Mecanismul fiind bazat pe temperatura din camerele de aer, dar si pe caracteristicile tehnice, ce faciliteaza o mai buna izolare termica fata de tamplaria din aluminiu, pentru care din cauza diferentelor de temperatura si tinand cont de faptul ca aluminiul este conductor bun, apare condensul.

Alte aspecte ce favorizeaza stoparea condensului tin de alegerea corecta a sticlei de geam, Low-E, cu argon sau 4S (4 anotimpuri), montajul ferestrelor termopan si calitatea profilului, A, B sau C.

Rulouri Exterioare

Instalarea unui sistem de rulouri exterioare influenteaza aspectul exterior al locuintei, motiv pentru care ar trebui sa iei in calcul modelul, tipul de material si culoarea. Pe langa rolul estetic, rulourile iti pot proteja casa impotriva intemperiilor naturale, impotriva jafurilor si furturilor, dar si ca sunt bune izolatoare termice.

La fel ca la tamplarie, materialul din care sunt fabricate este un criteriu important de care trebuie sa tii cont cand alegi rulouri exterioare. Cele fabricate din PVC sunt mult mai accesibile financiar, sunt disponibile multe modele/culori si asigura o foarte buna protectie solara. Pentru o durata mai mare de functionare, rulourile exterioare din aluminiu sunt net superioare si sunt cea mai buna investitie pe termen lung.

Cand te decizi sa achizitionezi rulourile exterioare pentru locuinta, acorda neaparat o mare atentie sistemului de deschidere/inchidere. Sistemul trebuie sa securizeze locuinta pe exterior. In general sunt recomandate rulourile actionate electronic, acestea fiind activate sau dezactivate, pot fi programate sa se deschida/inchida automat si la ore prestabilite.

Ambele materiale din componenta rulourilor au avantajele lor, insa recomandarea noastra pentru un control termic sporit, durata de functionare si izolare fonica de calitate, este aluminiu (otel).

Glafuri

Pentru a finaliza montajul unei tamplarii, ultimul pas este glaful (interior sau exterior). Aceasta operatiune trebuie tratata cu deosebita atentie, chiar daca sunt caracterizate de o instalare rapida datorita structurii lor. Ele vor inchide finisarea spatiilor dintre perete si rama ferestrei, vor asigura o buna etansare, izolatia termica si fonica, precum si o buna protectie a zidului impotriva intemperiilor.

Glafurile sunt rezistente la razele UV, non-inflamabile si foarte durabile. Materialele din care pot fi confectionate sunt tabla, aluminiu, fier, PVC, lemn stratificat, beton sau piatra naturala (marmura, granit etc.).

Atentie! De retinut la instalare ca distanta dintre glaf si calorifer sa fie de minim 25-30 cm.

In concluzie, schimbarea tampalariei ferestrelor tale este un lucru bun si de considerat pentru comfortul termic si vizual al locuintei.
Pentru mai multe sfaturi si oferte de la echipe specializate te invitam sa accesezi platforma Agruo.ro

geamuri termopan1

geamuri termopan1

geamuri termopan1

Lasă un răspuns

Esti sigur ca vrei sa stergi contul?

Delete my account