Cum sa iti schimbi acoperisul cu tigla de tip Bilka

bilka

Acoperisul reprezinta un element foarte important in constructia unei case, el fiind decisiv in ceea ce priveste durata de viata a imobilului, randamentul termic, intemperiile naturii, dar mai ales siguranta locuitorilor sai.

Daca esti in  stadiul de constructie al unei case sau pur si simplu vrei sa iti inlocuiesti acoperisul actual cu unul cu aspect mai atragator, rezistent sau de ultima generatie, inainte sa alegi produsele pentru construirea acoperisului, recomandarea noastra este sa apelezi la echipele de specialisti listati pe platforme online specializate, deoarece achizitia unui nou acoperis se poate dovedi a fi o reala provocare.

Obtinerea actelor necesare, evaluarea costurilor, stabilirea bugetului si alegerea materialelor este indicat sa o faceti cu ajutorul unei firme specializate, deoarece pentru a realiza orice modificare de apartament sau casa, ai nevoie de un Certificat de Urbanism si o Autorizatie de Construire care se obtin de la primarie. 

Asa cum mentionam mai sus, acoperisul fiind un element foarte important in constructia unui imobil, necesita otinerea actelor necesare conform legii 50/1991, acestea fiind urmatoarele:

Certificat de Urbanism

 • Cerere-tip, ce cuprinde elementele de identificare a solicitantului, a imobilului si elementele care definesc scopul solicitarii
 • Copie act proprietate
 • Chitanta de achitare a taxei de eliberare a Certificatului de Urbanism
 • 2 planuri cadastrale la scara 1/500
 • 2 planuri cadastrale la scara 1/2000

Autorizatia de Construire se elibereaza doar in urma emiterii Certificatului de Urbanism de catre primaria pe raza caruia este situat imobilul

 • Act proprietate (copie legalizata)
 • Certificatul de rol fiscal
 • Proiect pentru obtinerea autorizatiei de construire
 • Toate avizele solicitate prin Certificatul de Urbanism
 • Certificatul de Urbanism (copie)
 • Contract cu o firma de salubrizare
 • Acordul notarial al vecinului sau al co-proprietarilor, daca este cazul
 • Chitanta care atesta plata taxei de emitere

In speranta ca aceste indicatii te vor ajuta in demersul de imbunatatire sau schimbare a acoperisului, recomandare noastra este sa verifici legislatia in vigoare la momentul renovarii cu reprezentantii primariei.

Tipuri de materiale/tigla

Pentru a alege ce tip de acoperis este potrivit casei tale, ar trebui sa iei in considerare locul in care se afla constructia, temperaturile si precipitatiile din timpul anului, gradul de izolare pe care il doresti, dar cel mai important este firma care urmeaza sa il construiasca. Cele trei element de baza fiind greutatea, functionabilitatea si aspectul.

Aprofundand ofertele listate de firmele specializate pe platformele online, vei descoperi o gama larga de materiale din care poti alege. 

Enumeram cateva mai jos:

Tabla – avantajul fiind pretul mic si totodata avand calitati foarte cautate, cum ar fi rezistenta, flexibilitatea si greutatea redusa

Tigla tip Bilka – varietate material, foarte rezistenta

O durata de viata mai mare fata de tigla ceramica, dar si o rezistenta de invidiat in cazul conditiilor meteorologice extreme, acestea sunt avantajele tiglei metalice, noua vedeta pe piata romaneasca a costructorilor. Un rol important in calitatea si rezistenta acoperisului il are materialul din care aceasta este fabricat. Acoperisul metalic este fabricat din tabla din otel zincata pe ambele parti si protejata cu poliester, cunoscuta si sub numele de otel prevopsit. 

Pe langa caracteristicile tehnice pe care materia prima trebuie sa le aiba, un rol esential in mentinerea calitatii produselor o are depozitarea in conditii optime a rulourilor de tabla de otel pre-vopist. Conform standardelor de depozitare existente la nivel european, atat materia prima cat si foaia de tigla care este deja prelucrata sau accesoriile pentru acoperis, trebuie sa fie stocate in spatii inchise si ventilate. Rulourile debitate partial, se eticheteaza si se depoziteaza separat pentru a avea o buna trasabilitate a materiei prime.

Productia de tigla metalica incepe cu asezarea ruloului de tabla de otel pe derulator, apoi operatorul introduce datele comenzii. Procesul de profilare fiind automat, astfel o data ce inforamatiile sunt introduse in panoul de comanda porneste procesul de productie. 

Fiecare panou de tigla metalica este inscriptionat automat. Pe acesta se mentioneaza numarul liniei pe care a fost produs, marca inregistrata, data si ora la care a fost produs si grosimea otelului din care a fost profilat acoperisul, cat si codul intern in vederea identificarii producatorului de otel. Aceste date sunt foarte importante pentru identificare produsului dupa ce a iesit pe portile fabricii.

Fibra de sticla si sindrila bituminoasa – recomandata in acoperirea caselor de vacanta situate in zonele de munte sau pe litoral, deoarece acest tip de material este foarte rezistent la intemperii si nu-si pierd intensitatea culorii pe termen lung. 

Cateva tipuri de acoperis:

In doua ape

 • Acoperisul cunoscut sub denumirea in doua ape, reprezinta clasicul model inclinat cu forma triunghiulara formata de cei doi versanti, fiind recunoscut cu usurinta.

Acoperis cu o apa

 • Reprezinta clasicul acoperis format dintr-o singura panta, avand un design pe jumatatea acoperisului in doua ape.

In patru ape

 • Acest tip de acoperis printr-o coama orizontala, uneste cele patru ape in partea de sus

Tip panta franta concava

 • Fiind foarte asemanator cu cel in patru ape, dar de inspiratie franceza, pantele superioare vor forma un V inversat, iar cele doua laturi orizontale prelungite pot avea forma curbata sau plata

Tip terasa

 • Acoperisul tip terasa nu are pante si este plat, fiind folosit in general pentru cladirile industriale, blocurile de locuinte, cateodata chiar si in cazul imobilelor mici de tip vila.

Tip fluture

 • Fiind preferat in constructia locuintelor moderne, el avand forma literei V, cele doua pante unindu-se intr-un unghi interior.

Cu panta curbata

 • Oferind un aspect creativ, unic si modern in acelasi timp, acest tip de acoperis are un caracter industrial si este folosit in constructiile de cladiri mari de tip cladire de birouri.

Tip piramida

Recomandat in general cladirilor de tip garaj sau magazie, cei patru versanti care se unesc in partea de sus dau forma unei piramide, de unde si denumirea.

Forma complexa

Este genul de acoperis din mai multe pante astfel incat sa aiba un design estetic deosebit. Acest tip de acoperis este mult mai scump fata de modelele clasice prezentate mai sus.

Inainte sa stabilesti care e cel mai potrivit model pentru imobilul tau, dar si pentru zona in care este amplasat, in functie de conditiile meteo, ar trebuie sa iei in considerare beneficiile si dezavantajele materialelor pentru constructie, astfel incat sa alegi ceea eficienta solutie.

bilka

bilka

bilka

Lasă un răspuns

Esti sigur ca vrei sa stergi contul?

Delete my account